Wat maakt onderzoek noodzakelijk?
Iedereen die beleidsmaker of adviseur is voor het platteland, herkent het wel. Je wilt weten wat er leeft onder inwoners en agrarische ondernemers, maar je hebt daar niet altijd inzicht in. Hoe ontdek je wat inwoners missen aan voorzieningen? Hoe achterhaal je of boeren jouw beleid steunen of juist sceptisch zijn? Zonder gedegen onderzoek blijven deze vragen onbeantwoord, waardoor beleid minder effectief wordt. Het gevolg: frustraties bij inwoners, weerstand bij agrariërs en gemiste kansen voor effectieve beleidsvoering.
Onze kijk op goed onderzoek voor het platteland
Goed onderzoek vraagt om een onafhankelijke, deskundige partij met kennis van, en ervaring met diverse onderzoeksmethoden. Bij Stimuland geloven we in onderzoek dat verder gaat dan alleen cijfers en statistieken. Met andere woorden; we onderzoeken wat er in de praktijk écht speelt en leeft en ook waarom dat zo is. Verder vinden we het belangrijk dat onderzoeken direct van praktische toepassing zijn en gekoppeld kunnen worden aan concrete en haalbare vervolgstappen. Want daarmee voorkom je dat het onderzoeksrapport in een bureaula belandt en er niet meer uit komt.
Antwoorden op jouw onderzoeksvragen
De onderzoeksvraag en het onderwerp zijn bepalend voor welke onderzoeksmethode het meest doeltreffend is. Dit kunnen zowel kwalitatieve als kwantitatieve methodes zijn, aangevuld met literatuur- en bureaustudies. We schetsen de mogelijkheden even aan de hand van twee voorbeeld onderzoeksvragen.
Hoe krijg je inzicht in wat inwoners belangrijk vinden? Door middel van interviews, enquêtes en participatieve sessies zoals inloopavonden kun je de meningen, wensen en behoeftes van inwoners verzamelen waardoor je weet wat zij belangrijk vinden.
Hoe onderzoek je draagvlak bij boeren voor het beleid? Door aan de keukentafel met boeren in gesprek te gaan, groepsbijeenkomsten rondom thema’s te organiseren en vooral kwalitatieve methoden te gebruiken, achterhaal je hoe beleid wordt ervaren en welke aanpassingen draagvlak vergroten.