Waarom goed onderzoek het verschil maakt op het platteland

03 april 2025

Wil je als gemeente, provincie of organisatie het platteland vitaal en leefbaar houden, dan heb je inzicht nodig in wat inwoners en boeren écht belangrijk vinden. Hoe ervaren mensen hun leefomgeving, tegen welke problemen lopen zij aan, wat zouden ze graag anders zien? Wat is het effect van nieuw beleid, een nieuwe maatregel of andere werkwijze? Voor gefundeerde antwoorden op deze en andere vragen is goed en onafhankelijk onderzoek nodig. Stimuland is daarvoor een deskundige en onderscheidende onderzoekspartner met uitgebreide ervaring in onderzoek naar agrarische en leefbaarheidsvraagstukken.

 

Goed onderzoek voorkomt frustraties en gemiste kansen. Ontdek hoe Stimuland inzicht biedt in wat écht speelt bij inwoners en agrariërs.

Wat maakt onderzoek noodzakelijk?

Iedereen die beleidsmaker of adviseur is voor het platteland, herkent het wel. Je wilt weten wat er leeft onder inwoners en agrarische ondernemers, maar je hebt daar niet altijd inzicht in. Hoe ontdek je wat inwoners missen aan voorzieningen? Hoe achterhaal je of boeren jouw beleid steunen of juist sceptisch zijn? Zonder gedegen onderzoek blijven deze vragen onbeantwoord, waardoor beleid minder effectief wordt. Het gevolg: frustraties bij inwoners, weerstand bij agrariërs en gemiste kansen voor effectieve beleidsvoering.

Onze kijk op goed onderzoek voor het platteland

Goed onderzoek vraagt om een onafhankelijke, deskundige partij met kennis van, en ervaring met diverse onderzoeksmethoden. Bij Stimuland geloven we in onderzoek dat verder gaat dan alleen cijfers en statistieken. Met andere woorden; we onderzoeken wat er in de praktijk écht speelt en leeft en ook waarom dat zo is. Verder vinden we het belangrijk dat onderzoeken direct van praktische toepassing zijn en gekoppeld kunnen worden aan concrete en haalbare vervolgstappen. Want daarmee voorkom je dat het onderzoeksrapport in een bureaula belandt en er niet meer uit komt.

Antwoorden op jouw onderzoeksvragen

De onderzoeksvraag en het onderwerp zijn bepalend voor welke onderzoeksmethode het meest doeltreffend is. Dit kunnen zowel kwalitatieve als kwantitatieve methodes zijn, aangevuld met literatuur- en bureaustudies. We schetsen de mogelijkheden even aan de hand van twee voorbeeld onderzoeksvragen.

Hoe krijg je inzicht in wat inwoners belangrijk vinden? Door middel van interviews, enquêtes en participatieve sessies zoals inloopavonden kun je de meningen, wensen en behoeftes van inwoners verzamelen waardoor je weet wat zij belangrijk vinden.

Hoe onderzoek je draagvlak bij boeren voor het beleid? Door aan de keukentafel met boeren in gesprek te gaan, groepsbijeenkomsten rondom thema’s te organiseren en vooral kwalitatieve methoden te gebruiken, achterhaal je hoe beleid wordt ervaren en welke aanpassingen draagvlak vergroten.

 

Wat biedt ‘Stimuland Onderzoekt’?

Stimuland is een ervaren en deskundige onderzoekspartner. We onderscheiden ons door;

  • Onze onafhankelijkheid
    Om goed en onafhankelijk onderzoek te waarborgen heeft Stimuland duidelijke richtlijnen opgesteld die aansluiten bij de ‘Nederlandse Gedragscodes Wetenschappelijke Integriteit’. We laten ons niet beïnvloeden door politieke of commerciële belangen en we willen in de keuze van het onderzoeksobject en de onderzoeksvraag, een onafhankelijke uitvoering kunnen waarborgen.
  • Onze kennis van het platteland en de agrarische sector
    Wij zijn diep geworteld in het platteland, weten wat er speelt en we spreken de taal. Daarnaast hebben we verstand van (maatschappelijke) ontwikkelingen op het platteland, we kennen de agrarische sector en we opereren in een uitgebreid netwerk van overheden, bedrijven, specialisten en uitvoerders.
  • We zijn praktijkgericht
    Ons doel is dat onze onderzoeken direct van praktische toepassing zijn en gekoppeld kunnen worden aan concrete en haalbare vervolgstappen. Daarmee kun je als gemeente, provincie of andere opdrachtgever direct aan de slag en het verschil laten zien richting de inwoners en agrarische ondernemers.

Daarnaast staan we voor eerlijkheid, zorgvuldigheid en transparantie, wat leidt tot integer onderzoek waarbij voldoende draagkracht en bereidheid ontstaat voor de acties die er uit voortkomen.

Voorbeelden van agrarisch onderzoek en onderzoek op het gebied van leefbaarheid

Wat hebben agrariërs in een bepaald gebied nodig voor een gezonde toekomst en welke rol zij daarin zien voor de gemeenten? Hoe kunnen we als gemeente de zelfredzaamheid en het meedoen in de samenleving stimuleren? Wie wonen er in een bepaald gebied en wat leeft er (als voorloper van een gebiedsproces)? Wat is de grondsoort, de waterkwaliteit en welk type landbouw is er in een gebied? Dat is maar een greep uit onderzoeksvragen waarnaar we in de loop der jaren onderzoek hebben gedaan.

Wat kunnen we voor jou onderzoeken?

Goed onderzoek is dus cruciaal voor effectief beleid en een vitaal platteland. Met Stimuland kies je voor een onderzoekspartner die niet alleen de juiste methoden gebruikt, maar ook begrijpt wat er écht leeft bij inwoners en agrariërs. Onze aanpak zorgt ervoor dat onderzoeken niet in de la belanden, maar leiden tot actie, draagvlak en een betere toekomst voor het platteland.
Heb je als provincie, gemeente of andere organisatie een vraagstuk waarnaar je graag onderzoek zou willen laten doen? Neem dan contact met ons op. Wij onderzoeken een grote variatie aan vraagstukken. Maar onze aanpak is altijd eenduidig; met oprechte interesse in het verhaal achter de cijfers zoeken we naar de antwoorden en creëren we draagvlak en actiebereidheid.

 

Heb je een vraagstuk waarnaar je graag onderzoek zou willen laten doen?

Neem contact op met Stimulander Lotte Kist