Er is al veel bekend over de theorie achter regeneratieve landbouw maar praktische kennis over hoe je hier op je bedrijf daadwerkelijk mee aan de slag kunt, is nog schaars. Daarom zijn we blij dat we met een team Stimulanders bij kunnen dragen aan twee inspirerende projecten.
Project 1. ‘De bodem Leeft’
Het project ‘De bodem leeft’, richt zich specifiek op akkerbouwbedrijven in Overijssel en wordt mede mogelijk gemaakt door een EIP-subsidie. De EIP-samenwerkingsregeling, ‘Samenwerken aan innovatie’, ondersteunt innovaties binnen de Nederlandse landbouw, gericht op verduurzaming en het realiseren van de GLB-doelen. Het project is vooral gericht op onderzoek en heeft als doel regeneratieve maatregelen te ontwikkelen en wetenschappelijk te onderbouwen. Centraal staat het testen van maatregelen zoals wintervaste groenbemestermengsels en verbeterde vruchtwisselingen. Deze worden beoordeeld op praktische toepasbaarheid, hun effect op bodemleven, gewasgezondheid en uiteindelijk ook op opbrengsten en productkwaliteit.
Om agrariërs in de regio te interesseren en stimuleren om deze regeneratieve maatregelen op hun eigen bedrijf toe te passen, is het belangrijk dat de opgedane kennis uit het onderzoek op de juiste manier met ze wordt gedeeld. Denk hierbij aan praktische factsheets, toegankelijke artikelen en kennisdeling via bijeenkomsten en themagerichte velddagen.
Partners waarmee we in dit project samenwerken zijn: Vitaland, Louis Bolk Instituut, Akkerbouwbedrijf Roland Velema en Hessel marketing & communicatie.
Project 2. ‘Leve(n)de bodem in Overijssel’
‘Leve(n)de Bodem in Overijssel’ is een project vanuit een GLB-projectsubsidie voor demonstratiebedrijven Overijssel, die is aangevraagd door het akkerbouwbedrijf van Roland Velema in De Krim. Deze regeling benadrukt het belang van kennisdeling in groepsverband voor verduurzaming en het behalen van de GLB-doelen binnen de Nederlandse landbouw. Roland Velema past sinds 2020 op zijn gangbare bedrijf al regeneratieve maatregelen toe, zoals gewasdiversificatie, strokenteelt, bufferstroken en een sterk verminderde inzet van gewasbeschermingsmiddelen en stikstof.
Het project ‘Leve(n)de bodem in Overijssel’ is specifiek gericht op het inspireren van boeren, studenten en adviseurs. Door middel van kleinschalige bijeenkomsten en velddagen kunnen zij kennis en inspiratie opdoen hoe ze stappen kunnen zetten richting een meer volhoudbare regeneratieve bedrijfsvoering.
Partners waarmee we in dit project samenwerken zijn: Vitaland, Akkerbouwbedrijf Roland Velema en Hessel marketing & communicatie.