“Klimaatverandering is een realiteit waar we niet meer omheen kunnen. Bij Stimuland vertalen we deze opgave naar concrete actie, door innovatieve pilots en projecten te ontwikkelen in het landelijk gebied. Daarbij hebben wij bijzondere aandacht voor jongeren, die actief participeren en meewerken aan oplossingen op het snijvlak van klimaat en platteland. Tijdens deze Werkplaats staat de vraag centraal hoe we op korte termijn maatregelen kunnen nemen om beter bestand te zijn tegen klimaatverandering. Denk bijvoorbeeld aan een boer die zijn oogst ziet mislukken door extreme regenval – hoe kunnen we daar nu al op anticiperen?
Handvatten bieden voor klimaatbestendige landbouw
“Ik hoop dat deze Werkplaats agrarisch ondernemers handvatten geeft, wat zij nu al kunnen doen in hun bedrijfsvoering om zich aan te passen aan klimaatverandering. En ook wat de overheid daarin kan betekenen voor agrarisch ondernemers. Daarnaast hoop ik dat ondernemers worden geïnspireerd om te kijken naar andere vormen van landbouw, en om samen verschillende routes te verkennen – zoals biologische- en regeneratieve landbouw. Op de langere termijn gaat het om systeeminnovaties. De uitdaging is om die overgangsperiode naar andere vormen van landbouw meer behapbaar te maken. De Werkplaats is bij uitstek de plek om hierover zonder polarisatie het goede gesprek met elkaar te voeren over deze urgente opgaven.”
Inspelen op de actualiteit
“Boeren, adviseurs en waterschappen. Het zijn slechts enkele voorbeelden van partijen die allemaal worden geconfronteerd met weersextremen. De maatschappelijke spanningen lopen op naarmate we meer de gevolgen van klimaatverandering zien. Hoe maken we klimaatverandering hanteerbaar voor onszelf? Hoe gaan we daarmee om? Wat is er mogelijk in pilots en projecten? Met het programma van deze Werkplaats spelen we in op die vraagstukken en op de actualiteit. Vooral voor jongeren is klimaatverandering een belangrijk onderwerp; het gaat om hun toekomst.”