Waar de stad wortelt en het dorp beweegt

16 april 2025

Column van Thijs van Mierlo, directeur Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners

Ik woon al mijn hele leven in Helmond, net als mijn ouders, grootouders en generaties voor hen. Die wortels geven me houvast – ik ken de verhalen van de stad, de mensen, de plekken. Tegelijkertijd werk ik landelijk, steek ik vaak de grens over, trek ik met een rugzak de wereld in. Volgens David Goodhart behoor ik daarmee tot de minder vaak geziene soort die zowel Somewhere als Anywhere is – én geworteld in een gemeenschap, én gewend om me vrij te bewegen in een wereld zonder grenzen. Misschien is dat ook precies wat we nodig hebben in het werk dat wij doen: mensen die beide perspectieven begrijpen en kunnen verbinden.

 

Thijs van Mierlo van LSA bewoners over de kracht van de gemeenschap

De kracht van stedelijke nabijheid

Stedelijke wijken hebben niet de luxe van ruimte of overzicht. Wat ze wél hebben: mensen. Veel mensen, dicht op elkaar. En juist in die veelheid en nabijheid schuilt een enorme kracht. Want als de overheid niet alles kan organiseren – en dat is steeds vaker het geval – dan nemen mensen zélf het initiatief. Voor elkaar, en met elkaar.

Ook in de stad zie je dit dagelijks. In buurthuizen die door bewoners zijn overgenomen. In collectieve keukens, energiecoöperaties, zorgcollectieven. In migrantenorganisaties die niet wachten op erkenning, maar gewoon doen wat nodig is. Er is geen tijd voor dikke nota’s – het gaat om actie, vertrouwen en relaties. Dat is de stedelijke school van gemeenschapskracht: rauw, snel en veerkrachtig.

Nieuwe gemeenschappen in oude vormen

En dat gaat niet over nostalgie. In Amsterdam worden ‘stadsdorpen’ gevormd – moderne gemeenschappen op dorpsschaal, midden in de hectiek. Niet omdat men terugverlangt naar vroeger, maar omdat de behoefte aan verbinding, betekenis en reuring van alle tijden is. Juist in een wereld vol onzekerheid en dreiging van buitenaf zoeken mensen naar nabijheid. Naar plekken waar je gezien wordt, iets kunt bijdragen, en anderen ontmoet.

Wat het platteland hiervan kan leren? Misschien wel dit: dat nabijheid ook zonder fysieke afstand kan ontstaan. Dat verbondenheid niet alleen zit in lange tradities of buren die elkaar van kinds af aan kennen, maar ook kan groeien in een flat, een buurttuin of een tijdelijke gemeenschap rond een initiatief. Nabijheid zit in contact, wederkerigheid, herkenning – en dat kan zelfs online of thematisch zijn. Je hoeft elkaar niet al jaren te kennen, om elkaar te vinden en voor elkaar te zorgen.

Laten we ons niet uit elkaar laten spelen. Niet in het frame van Randstad versus regio, boer versus klimaatbewuste burger, wereldburger versus verenigingsdier. Die polarisatie is geen natuurlijke tegenstelling, maar een verdienmodel voor populisme. Wat ons bindt is veel groter dan wat ons verdeelt!

Verschil als verrijking

En tegelijkertijd: waar de stad versnipperd is, is het dorp vaak geworteld. Waar stedelingen in netwerken leven, leven dorpsbewoners in gemeenschappen. Die uitwisseling is waardevol. Want gemeenschapskracht ontstaat niet vanzelf – het heeft ruimte nodig én druk. Verbinding én verschil. Structuur én het lef om daarbuiten te stappen.

In een tijd waarin vaste verbanden afbrokkelen, zijn gemeenschappen niet per se permanent – je kunt er in- en uitstappen. Je bent onderdeel van meerdere tegelijk: wereldwijd, thematisch of hyperlokaal. De klimaatbeweging, een online rouwgroep, je sportclub, je straat. En het mooie is: verbondenheid en anonimiteit kunnen naast elkaar bestaan. Goede gemeenschappen maken ruimte voor allebei.

Voorbij de tegenstellingen

Laten we ons daarbij niet uit elkaar laten spelen. Niet in het frame van Randstad versus regio, boer versus klimaatbewuste burger, wereldburger versus verenigingsdier. Die polarisatie is geen natuurlijke tegenstelling, maar een verdienmodel voor populisme. Wat ons bindt is veel groter dan wat ons verdeelt: mensen die verantwoordelijkheid nemen, lokaal initiatief tonen en bouwen aan gemeenschappen die zorgen, delen en verbinden. Daarin schuilt de kiem van een sterke landelijke beweging.