Kansen door innovatie en samenwerking
De agrarische sector beschikt over veel kennis en innovatiekracht om in te spelen op deze veranderingen. Door slimme bodem- en watermaatregelen, innovatieve teeltmethoden en nauwe samenwerking tussen boeren, adviseurs, onderzoekers en beleidsmakers, kunnen we een toekomstbestendige landbouw realiseren. Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) biedt kansen en mogelijkheden om op het boerenerf en in een gebied deze transitie te ondersteunen en bij te dragen aan klimaatadaptatie, -mitigatie en biodiversiteit.
Locatie & aanmelden
Datum: vrijdag 23 mei 2025
Tijd: van 10.00 uur tot 15.30 uur
Locatie: Provinciehuis Zuid-Holland, Zuid-Hollandplein 1, 2596 AW Den Haag
Deelname aan de Werkplaats is gratis. Deelnemers ontvangen kort voor 23 mei nog aanvullende praktische informatie. Voor deelname aan deze Werkplaats zijn 4 PE-punten geaccrediteerd door de Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs.
Meld je hier aan!Hoe ziet de dag eruit?
Ochtenprogramma 10.00 – 12.00 uur
De ochtend start met bijdragen van Henk Reinen (directeur Regieorganisatie GLB) en Niels Kastelein (directeur Klimaat, ministerie van Klimaat & Groene Groei). Zij onderstrepen het belang van beleid en samenwerking in de transitie naar een klimaatbestendige landbouwsector. Dagvoorzitter Ingrid Jansen (kwartiermaker Werkplaats Netwerk Platteland en directeur Stimuland) leidt daarna het gesprek aan de hand van vijf actuele perspectieven op landbouw en klimaat en drie aansprekende stellingen.
Aan het panel nemen onder andere deel: Hidde Boersma (wetenschapsjournalist en documentairemaker), Ger Koopmans (voorzitter LTO Nederland), Jan Huijgen (brede- en bioboer Eemlandhoeve en filosoof), Gijs Schilthuis (directeur Duurzaamheid, Europese Commissie) en Matthijs Crouwers (cranberryteler The Cranberry Company en onderzoeker energie- en materiaaltransitie). Ze verkennen waar hun visies botsen of juist samenkomen. De ochtend wordt afgesloten met een prikkelende, theatrale reflectie door Theatergroep Burger Koekkoek.